Hvad vi lærte af Visionen
Evaluering, del 2. Den stille udfasning af Bevæg dig for livet efter 10 år med fondsmillioner og stram fælles profil giver anledning til at samle op på læren fra DIF og DGI’s fælles satsning og komme videre.
Læs, hvad man kan lære af de medfødte svagheder i Vision 25-50-75 (Bevæg dig for livet) og om mulighederne for at komme godt videre.
Tid til facit. Nåede Visionen i mål?
Evaluering, del 1: DIF og DGI gav i 2013 sig selv 10 år i perioden fra 2015 frem til 2025 til at gøre halvdelen af befolkningen aktiv i idrætsforeningerne, mens mindst 75 pct. af befolkningen skulle dyrke ’idræt i almindelighed’ i den såkaldte Vision 25-50-75 (Bevæg dig for livet).
Visionen nåede ikke i mål med de officielle kvantitative målsætninger, men det var nok heller ikke det væsentligste. Læs om facit på over 10 år med Visionen.
Kan man sætte idrættens trends på succesformel?
Optakt til IdrætsPlatformens webinar: Nye idrætsgrene under udvikling. Hype, trend eller på vej i graven?
Mandag den 27. januar 2025, kl. 09:00-10:00.
Nytårskuren: Idrætten har store nye potentialer - hvis man rækker ud efter dem
Perspektiv: IdrætsPlatformens Nytårskur den 10. januar 2025 kom omkring en række af de store potentialer for at udvikle idrættens rolle i det danske samfund, hvis man formår at tænke og strukturere idrætten mere som en bred sektor.
Læs mere om Nytårskuren og det nye års tendenser og store potentialer i idrætssektoren. Du kan også gense Nytårskuren med gode drøftelser om aktuelle tendenser.
Vidt forskellige idrætsaktører har fælles interesse i øget synlighed og involvering
I forbindelse med det første ‘Forum for idrætssektoren’ i oktober 2024 foretog IdrætsPlatformen et stykke supplerende research blandt en række mindre landsdækkende aktører i idrætten om deres formål, behov, udfordringer og potentialer.
Læs mere om ligheder, forskelligheder og fælles falder mellem idrættens mindre, landsdækkende aktører, der tilsammen løfter betydelige og vidt forskellige opgaver.
Mellem sunde foreningsværdier og god sans for forretning og ledelse
Hvis idrætscentret i en mindre by som Vejen kan udvikle sig til et dynamisk kraftcenter med over en million gæster, 70 hjemmehørende foreninger, 80 årsværk og en omsætning på ca. 70 mio. kr. i 2024, kan andre vel også, hvis man blot træffer de rette ledelsesmæssige dispositioner og valg på rejsen?
Læs interviewet med Vejen Idrætscenters formand gennem over 20 år, Thomas Rask Jensen.
Børns bevægelse halter langt efter målet
Syddansk Universitet har sammenfattet fysiske målinger af børns bevægelsesaktivitet i frem større undersøgelser til en statusrapport, der tegner et tankevækkende billede af det fysiske aktivitetsniveau hos børn og unge.
Rapporten ”Fysisk aktivitetsadfærd i skole, børnehave og fritid blandt 3- til 17-årige børn og unge i Danmark” kan inspirere til konkrete og målrettede indsatser for mere fysisk aktivitet i forskellige livsarenaer for børn og unge
Statslig idrætspolitik: De kendte modtagere vinder hver gang
De faste modtagere vinder stort set hver gang i kampen om statslige investeringer til idrætsformål, viser en gennemgang, IdrætsPlatformen har foretaget af forskellige statslige bevillinger til idrætten i 2024 og 2025.
Læs artiklen om fordelingen af over 1,1 mia. kr. i statslige midler til idrætsformål i 2024.
Kampen om talenterne skærper til – og ikke kun på banen
Talentudvikling i idrætssektoren handler ikke kun om talentudvikling nede på banen, men også om at få flere unge mennesker til at engagere sig og føle sig fristede af en langsigtet karrierevej i idrætssektoren.
Nogenlunde sådan lyder den overordnede konklusion fra medlemsmødet i organisationen European Observatoire of Sport & Employment i Madrid i december 2024.
Fondenes støtte til idrætsformål runder milliarden
Bevillinger til idrætsformål fra danske fonde rundede milliarden i 2023 og oversteg for første gang de statslige bevillinger bevillinger til idrætsformål fra udlodningsloven.
Langt de fleste midler til idrætsformål fra såvel fondene som udlodningsloven går til organiseret idræt.
Fitnesskurven flader ud - men måske kun for en tid?
På europæisk plan er fitness-sektoren tilbage på vækstsporet efter corona-pandemien, men herhjemme går det lidt langsommere. Forude venter dog store potentialer, hvis den danske fitness-sektor formår at spille sig mere på banen i forhold til nye velfærdspolitiske indsatser.
IdrætsPlatformen tager temperaturen på den danske fitness-sektor.
Tæt på idrættens komplekse imperiebyggerier
Idrættens Branchedage gav et indblik i nogle af de aktuelt allerstørste og mest komplekse idrætsbyggerier eller visionsplaner for store idrætscentre eller nye arenaer forskellige steder i Danmark.
Jobvæksten i idrætssektoren fortsætter
Idrætssektoren fortsætter med at vokse som arena for beskæftigelse. Antallet af jobs i idrætssektoren satte rekord igen i 2023 med 16.730 årsværk og 29.290 gennemsnitligt beskæftigede i sektoren, viser helt friske tal fra Danmarks Statistik.
Læs mere om idrættens arbejdsmarked og deltag i en frisk undersøgelse blandt arbejdsgivere om idrættens arbejdsmarked og beskæftigelsesformer
Deltag i undersøgelsen om ‘Fremtidens arbejdskraft i idrætssektoren’
Deltag i undersøgelsen. Hvordan kan aktørerne i idrætssektoren tiltrække og fastholde kvalificeret og tilstrækkelig arbejdskraft i fremtiden? Hvordan kan man ved hjælp af nye ansættelsesformer skabe et idrætsrelateret arbejdsmarked, som bliver mere attraktivt at virke i, uanset om man er træner, leder, teknisk personale eller administrator?
Idrætspolitikkens nordiske paradokser
Hvorfor retter den i praksis førte idrætspolitik i de nordiske lande ikke i langt højere grad ind efter den forskningsbaserede viden om et voksende misforhold mellem idrætspolitikkens idealer og den faktiske virkelighed i idrætsudøvelse og benyttelse af idrætsanlæggene?
Optakt til webinaret Idrætspolitikkens nordiske paradokser
Fremtidens idrætspolitik. Bygger dansk idrætspolitik på reelt demokrati?
Læs tredje og sidste del af artikelserien om fremtidens idrætspolitik.
Er enigheden om foreningslivet som den sande bærer af demokrati, identitet og sammenhængskraft efterhånden så rodfæstet og kulturelt og politisk altædende, at udkommet i praksis efterhånden hverken er specielt demokratisk eller sammenhængende i forhold til virkeligheden?
Fremtidens idrætspolitik. Hvad kan vi lære af Holland?
Fremtidens idrætspolitik. Hvad kan vi lære af Holland?
Læs anden del af en artikelserie om ny inspiration til fremtidens danske idrætssektor. Holland er måske den mest innovative idrætsnation i Europa i disse år og potentielt stærkt inspirerende for fremtidens danske idrætssektor.
Fremtidens idrætspolitik. Hvad kan vi lære af Litauen?
Fremtidens idrætspolitik. Hvad kan vi lære af Litauen?
Læs første del af en artikelserie om ny inspiration til fremtidens danske idrætssektor. Litauen er på vej ud i overhalingsbanen på flere områder.
En stemme for udvikling af den brede danske idrætssektor
Læs IdrætsPlatformens beretning for et 2023, hvor IdrætsPlatformen kom med en række konkrete idrætspolitiske udspil, afholdt studieture og webinarer og naturligvis var en del af Idrættens Branchedage.
Hvordan skal idrættens næste vision se ud?
Hvordan kunne en ny national vision for idrætten se ud, når DIF og DGI’s snart 10 år gamle Vision 25-50-75 (Bevæg dig for livet) udløber med udgangen af næste år? Det kunne give rigtig god mening at samles om en ny national vision, som langt mere bevidst går efter at involvere og styrke alle de indsatser og aktører, som har relevans for fremtidens fællesskaber og fremtidens idrætsdeltagelse. IdrætsPlatformen giver nogle bud på fremtidens vision for idrætten.