Er idrætten klar til datarevolutionen?

Svøm sikkert i et hav af data.jpg

Ny bog: Idrætssektoren svømmer i data både på og ude for banen, men Frans Hammer og Carsten Folke Møllers nye bog ’Svøm sikkert i et hav af data’ sætter fingeren på et af idrættens ømme punkter: Formår idrætten at stille de rette spørgsmål til datasættene og opbygge kapacitet til at agere efter de mange muligheder i en strategisk tilgang til data?

OBS!
Har du tilmeldt dig medlemsarrangementet: Få mere ud af data i idrætten med Frans Hammer, torsdag den 3. december kl. 09.00-10.30 på Zoom. Læs mere og tilmeld dig her. Gratis adgang.

Data… Man synker allerede lidt træt ned i sædet. Måske griber man ud efter fjernbetjeningen og ser på Tv-skærmen og undrer sig over, hvordan håndboldlandsholdskeeperen plukker den ene bold efter den anden, eller FC Midtjylland fejrer langt flere triumfer på fodboldbanen end økonomien og oplandet egentlig lægger op til…

Det kan også være, man tager sig sammen, griber mobilen eller pulsuret og løber eller cykler en tur for at slippe for datahelvedet og al verdens tummel (og vender hjem fra turen med et massivt input af data).

Data er overalt – i stigende mængder. Vi kan ikke slippe, hverken som borgere, ledere, ansatte eller involverede i idrætten, men vi kan måske lære at udnytte mulighederne bedre?

Præcis det er missionen for forfatterne Carsten Folke Møller og Frans Hammer, som netop har udgivet den letlæste og letforståelige bog, ’Svøm sikkert i et hav af data’.

Gode eksempler fra idræt
Bogen handler egentlig ikke specifikt om idræt og data, men som tidligere håndboldtræner på eliteplan, nuværende bestyrelsesmedlem i Danmarks Idrætsforbund og advisory director i KMD med fokus på blandt andet sportsdata, indeholder bogen en række konkrete eksempler fra idrættens verden: Hvordan tidligere landsholdsmålmand i håndbold, Kasper Hvidt systematisk kortlagde modstandernes afslutningsmønstre fra forskellige vinkler. Hvordan FC Midtjyllands spillere selv arbejdede med at plotte deres afslutningsvinkler ind og på den måde fik en personlige erkendelse af de overordnede data, som klart viser, at langt de fleste mål scores fra visse områder på banen.

På den måde bliver bogen håndgribelig og også særdeles relevant i en idrætskontekst.

Selv om forfatterne er dataeksperter, handler bogen i høj grad om lavpraktiske spørgsmål som at stille de rette spørgsmål til data, udvide sin forståelse af data til et samspil mellem kvantitative og kvalitative data og erfaringsbaserede erkendelser samt helt konkret at tilvejebringe den nødvendige tid og kapacitet til at forstå, formidle og agere på data.

Overført til idræt giver bogen anledning til en række refleksioner. Visse dele af idrætten er jo ét stort datasæt. Point, scoringer, placeringer. Andre dele af idrætten ser vi mere tilgængelige data som en trussel mod indgroede vaner og strukturer: Kapacitetsudnyttelse i idrætsfaciliteter og på store stadions, idrætsvanernes omskiftelighed, visse investeringer og interventionernes manglende effekt.

Data som udviklingsredskab i idrætten
Men data fylder stadigt mere i idræt. Som taktisk redskab, som ledelsesredskab, som udviklingsredskab. Da vi i min egen fodboldklub som led i et udviklingsprojekt lavede en simpel analyse af, hvorfor nogle årgange var langt større end andre, hvorfor nogle årgange havde langt større frafald end andre, hvor spillerne blev rekrutteret fra, gav det nogle erkendelser, som kunne omsættes i konkrete tiltag og også i helt jordnære diskussioner om, hvornår foreningen egentlig er en succes. Data havde vi altid haft. Vi havde bare aldrig brugt dem til andet end almindelig indberetning af medlemstal og opkrævning af kontingent.

’Svøm sikkert i et hav af data’ indeholder masser af konkrete eksempler og konkrete refleksionsspørgsmål, som enhver organisation – også i idrætten – kan stille sig selv med stor fordel.

Idræt er følelser – men idræt er også ledelse, management og erkendelse. Der er god grund til at bruge de enorme muligheder i mere systematisk arbejde med data til at løfte spillet både på og uden for banen i de kommende år.

Svøm sikkert i et hav af data. En praktisk håndbog til at få mere ud af data
Frans Hammer og Carsten Folke Møller

Dafolo, 2020
136 sider
Pris: Ca. 312,50 kr. (Dafolo Online)

Velkommen til temagruppen: Få mere ud af data og teknologi i idrætten
IdrætsPlatformen Danmark vil i temagruppen ’Få mere ud af data. Bedre løsninger med data og teknologi’ med Frans Hammer som medvært sætte fokus på erfaringerne og potentialerne i at arbejde med data og teknologi i forskellige dele af idrætssektoren. Vi kommer til at diskutere og få konkret indblik i praktiske eksempler på, hvordan strategisk arbejde med data kan skabe bedre løsninger og bedre ledelse i den danske idrætssektor. Vi forventer at opstarte temagruppen i første kvartal 2021. Vi skal være mindst otte tilmeldte.

Previous
Previous

Fire webinarer om fantastiske projekter og potentialer i Aarhus-idrætten

Next
Next

Idrættens arbejdsstyrke skal levere på nye udfordringer