Fire webinarer om fantastiske projekter og potentialer i Aarhus-idrætten

Lystrup Svømning er i gang med at opføre Momentet, som et spændende tillæg til en helt almindelig svømmehal. Svømmeklubben er selv fået foran i finansieringen og planlægningen af tilbygningen, som skal få den entreprenante svømmeklub i en ganske alm…

Lystrup Svømning er i gang med at opføre Momentet, som et spændende tillæg til en helt almindelig svømmehal. Svømmeklubben er selv fået foran i finansieringen og planlægningen af tilbygningen, som skal få den entreprenante svømmeklub i en ganske almindelig forstad til at vokse til 7.000 medlemmer i de kommende år. (Arkitektens illustration).

Af Henrik H. Brandt, IdrætsPlatformen Danmark

Hvis man kigger ud over det boblende initiativ bag mange nye idrætsfaciliteter i Aarhus Kommune i disse år, skulle man tro, at kommunen har vedtaget en ambitiøs strategi for udvikling af fremtidens idrætsfaciliteter til en kommune i voldsom vækst.

Det har kommunen sådan set ikke. Men meget tyder på, at udviklingen er i færd med at ske alligevel. Aarhus-idrætten er i forvandling. Nu handler det om at skubbe på og understøtte den spændende udvikling, så Danmarks yngste og mest voksende by kan få de fantastiske idrætsmiljøer, den fortjener og i den grad har potentiale til.

Lokale ildsjæle og entreprenører er godt i gang med at tage sagen i egen hånd.

Hvad kan det ikke blive til, hvis man for alvor arbejder sammen om at udvikle, forene og inspirere alle idrættens fantastiske potentialer og strategisk arbejder med fremtidens levende idræts- og fritidsmiljøer i den hastigt voksende storby?

IdrætsPlatformen Danmark kigger i fire webinarer og en kommende anlægskonference nærmere på ‘Aarhus-idrætten i forvandling’.

Vi prøver at gå bag om nogle af de mest interessante projekter på godtog ondt, og vi prøver at skabe nye netværk, idéudvikling og samarbejder mellem de mange igangværende og kommende projekter og give input til at skabe endnu bedre projekter og lokale samarbejder i fremtiden. Vi prøver at finde tilbage til det frivillige, entreprenante og samfundsorienterede engagement, som er foreningslivets historiske dna, og som i de kommende år skal være med til at genfortælle og revitalisere idrætten og idrætsfaciliteterne i Aarhus og mange andre gode kommuner.

Mange nyskabende projekter
S
vømmeklubben bygger for 35 mio. kr. Badmintonklubben har planer om at opføre en ekstra moderne boblehal med ni baner. Atletikklubben har overtaget en gammel hal og forvandlet den til et moderne atletik- og løbeakademi…

Kongelunden med udgangspunket i den gamle Aarhus idrætspark er et af de mest ambitiøse byudviklngsprojekter i hele Dammark…

Den berygtede Gellerup-bydel er på vej til at få et nyt og venligt ansigt med Sports- og Kulturcampus Gellerup som central komponent..

Alle de gode borgere i forstæder som Stavtrup, Aabyhøj, Vejlby-Risskov, Højbjerg, Harlev, Solbjerg og Beder-Malling m.fl. er gået sammen i stort tal om endelig at få skabt de levende miljøer for kultur, fritid og idræt, som kan løfte ellers monotone parcelhuskvarter til levende steder at bo og vokse op.

Samtidig banker private entreprenører overalt i byens erhvervsområder velbesøgte padelcentre, trampolinhaller, crossfit-studios, dansecentre osv. op i stort tal og med voldsom hast. Det sker ofte helt uden for kommunens idrætspolitiske radar…

Sidste udkald for fornyelse
De gode eksempler på netop realiserede, igangværende eller forestående udviklingsprojekter på idræts- og fritidsområdet står faktisk i kø i Aarhus Kommune i disse år.

Det er også på tide, for byen vokser, og mange af de gamle flerstrengede foreningsmiljøer i forstæderne lider under demografiske forandringer, udfordringer med generationsskifter og uinspirerende fysiske rammer. Traditionelt har Aarhus haft et stærkt foreningsliv sideløbende med en voksende kommerciel sektor, men den styrkeposition skriger på fornyelse og rettidig omhu, hvis den ikke skal smuldre bort.

Interessant nok sker det store anlægsboom i en kommune, hvor debatten i årevis har handlet om minimale kommunale anlægsinvesteringer til idræt og pressede vilkår for idrætsforeningerne.

Da Aarhus Kommune med over 350.000 indbyggere og stærk befolkningstilvækst endelig hævede anlægspuljen til idræt sidste år fra de årlige ca. 10 mio. kr. og smed 38 mio. kr. ind i dette års anlægspulje med frist den 11. januar, modtog kommunen ansøgninger for 243 mio. kr. fra 39 ansøgere. Den samlede byggesum for de ansøgte projekter var helt oppe på 620 mio. kr. Det viser potentialet for en ganske imponerende ‘gearing’ af de kommunale investeringer på anlægsområdet, hvis kommunen fodrer foreningernes, ildsjælenes og entreprenørernes virkelyst i et passende forhold.

Webinarerne og de deltagende projekter vil helt sikkert også være relevant for tilsvarende projekter i andre kommuner. Arrangementerne vil give viden, redskaber og inspiration til at udvikle fremtidens stærke idrætsmiljøer i kommunen og resten af landet gennem fire webinarer og en afsluttende anlægskonference.

Arrangementerne er udviklet i samarbejde med Fonden Eliteidræt Aarhus, Idrætssamvirket Aarhus, Århus Stiftstidende og FO-Aarhus.

Vi prøver at finde tilbage til det frivillige, entreprenante og samfundsorienterede engagement, der er foreningslivets historiske dna

Webinarserien rundes af med en afsluttende anlægskonference om ’Idrættens landkort og den levende storby’ den 25. maj kl. 16.30-21.00 hos et af byens mest spændende udviklingsprojekter ’Ovartaci House’ i den tidligere Danmarks Medie- og Journalisthøjskole på Olof Palmes Allé. Her er FO-Aarhus er i gang med at udvikle et moderne bydelshus for idræt, bevægelse, folkeoplysning og kultur. Nærmere om anlægskonferencen følger.

Tilmelding, praktisk info og datoer for webinarerne
Idrætssamvirket Aarhus inviterer sine medlemsforeninger til at deltage for blot 100 kr. ekskl. moms pr. webinar.
Prisen for øvrige deltagere er 200 kr. ekskl. moms pr. webinar.
Medlemmer af IdrætsPlatformen Danmark deltager gratis.

Få detaljerede oplysninger og link til tilmelding ved at klikke på linket ved hvert enkelt webinar.

Webinar 1. Ambitiøse bydelsprojekter i Aarhus-idrætten
Torsdag den 11. marts kl. 19.00-20.45. Læs mere
Jens Bundgaard, formand for Idrætssamvirket Aarhus
Henrik H. Brandt, daglig leder, IdrætsPlatformen Danmark
Bo Vestergård Madsen, strategisk rådgiver på kultur- og idrætsområdet, Vestergård Kultur
Egelund Idrætscenter, Beder-Malling: Christine Winding Lauritzen, foreningsudvikler på fuld tid, BMI
Stavtrup Multihal – stedet der samler: Per Bo Andersen, Hovedudvalget, Stavtrup Multihal
Vejlby Risskov Centret – Ny dynamik til Nordbyens kraftcenter?: Steffen Wich, hovedformand IK Skovbakken


Webinar 2. Stærke idrætskulturer som drivkraft for fantastiske faciliteter
Onsdag den 17. marts kl. 15.30-17.00. Læs mere
Kapacitetsudvidelse ved egen kraft som konsekvens af klubudvikling: Michael Kjeldsen, sportschef, Højbjerg Badminton Klub
Springcenter Aarhus – motorikcentrum i evig bevægelse: Lene Christiansen, centerleder, Aarhus Springcenter og jens-Ole Jensen, Aarhus Trampolin og Gymnastik Center
Lystrup svømning – fra lokal svømmehal til kraftcenter for vandaktiviteter: Camilla Jørgensen, administrerende direktør, Lystrup Svømning
Aarhus Atletik & Løbe Akademi – ny vitalitet gennem overgang til foreningsdrift: Lars Nielsen, Akademi- og Sportschef, Aarhus Atletik & Løbeakademi (tidl. Marselisborghallen)


Webinar 3. Storbyens nye kraftcentre for idræt, oplevelser og sundhed
Torsdag den 18. marts kl. 09.00-10.40. Læs mere
Kongelunden – Danmark mest ambitiøse idræts- og fritidsprojekt: Line Willacy, chefkonsulent, Vision Kongelunden
Talentudvikling og eliteidræt i fremtidens Aarhus: Steffen Wich, daglig leder, Fonden Eliteidræt Aarhus
Sundhedstårnet – idræt og sundhed i en ny dimension i den indre by: Lars Steen Pedersen, formand DGI-huset Aarhus og selvstændig forretningsudvikler, LSP Resolve
Sports– og Kulturcampus Gellerup – fra smertensbarn til ny attraktion?: Heidi Frostholm Holch, forvaltningschef, Sport & Fritid, Aarhus Kommune


Webinar 4. Entreprenørskab som drivkraft for fantastiske idrætsmiljøer
Torsdag den 25. marts kl. 17.30-19.00. Læs mere
Kommerciel idrætsudvikling. Hvad industrikvarteret gemte: Henrik H. Brandt, daglig leder, IdrætsPlatformen Danmark
PadelStar. Bagom den hastigst voksende sport i Aarhus: Morten Skrøder Bødskov, direktør og medejer, PadelStar
Sydhavnens ildsjæle. Crossfit som playmaker: Kaare Vincents Fisker, Affiliate Manager, Aarhus Crossfit
Idrætsmiljøer som kvartersløft: Jesper Knudsen, projektleder Get2sport og pædagogisk leder, Søndervangskolen


Til kalenderen:
Anlægskonference: Idrættens landkort og den levende storby
Tirsdag den 25. maj 2021 kl. 16.30-21.00
Sted: Ovartaci House (tidl. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole) Oluf Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N). Nærmere følger

Previous
Previous

HI og IdrætsPlatformen i nyt samarbejde om at styrke idrætssektoren

Next
Next

Er idrætten klar til datarevolutionen?