Idrættens rolle i faciliteter og byudvikling foran store forandringer

I Lystrup ved Aarhus er det den lokale svømmeklub selv, der fører an i en ambitiøs udvikling af den kommunale svømmehal med et aktivitets- og svømmecenter til a. 45 mio. kr. Vejen Konferencen kommer omkring mange nye konstellationer på facilitetsomr…

I Lystrup ved Aarhus er det den lokale svømmeklub selv, der fører an i en ambitiøs udvikling af den kommunale svømmehal med et aktivitets- og svømmecenter til a. 45 mio. kr. Vejen Konferencen kommer omkring mange nye konstellationer på facilitetsområdet i dagene 1.-2. november samt ekstra workshop om ‘Håndtering af strategiske forandringsprocesser på facilitetsområdet’ den 3. november  . Foto: Vejen Idrætscenter

Optakt 1 til Vejen Konferencen i dagene 1.-3. november 2021. Læs mere her.

Af Henrik H. Brandt, daglig leder af IdrætsPlatformen Danmark

Landets idrætsfaciliteter, fitnesscentre og sociale mødesteder for idræt og fritid er åbne igen efter 18 måneders prøvelser under Covid-19 epidemien.

Alt er godt igen. Eller også er det ikke? For hvad står tilbage efter Corona-krisen?

Helt sikkert et kæmpe behov for, at idrætsfaciliteterne, som sluger langt størstedelen af de offentlige midler i idrætssektoren og hovedparten af den politiske opmærksomhed på idræts- og fritidsområdet i landets kommuner begynder at bevise deres værd i endnu højere grad som uundværlige katalysatorer for sundhed, fællesskaber og lokal udvikling…

Vi har talt om det længe:  

Faciliteter er ikke længere primært en ramme omkring de aktiviteter, foreningslivet nu kan finde på. Det er de også, men måske er de også fødselshjælpere eller nødmotorer for foreninger i nød eller stagnation?

Måske er faciliteterne i sig selv sociale entreprenører, som fylder hullerne ud og giver plads til nye målgrupper, nye udbydere, nye partnere eller nye aktiviteter ved siden af alt det, vi kender? 

Mange aktører leder efter ‘indgangen’ til fremtidens faciliteter
Samtidig er der slet ingen tvivl om, at såvel sundhedsområdet som det sociale område og hele det boomende bolig-og byudviklingsområde leder efter ’indgangen’ til idræts- og fritidsfaciliteter, som for alvor kan og vil være en del af puslespillet i nye kvarterer, overbefolkede områder, affolkede områder eller områder med væsentlige forandringer i befolkningssammensætning eller aktivitetsbillede.  

Faciliteterne skal helt ind i maskinrummet af den lokale udvikling, ellers også risikerer de at miste deres relevans. Det var en af de barske erkendelser under Corona-krisens nedlukninger af den traditionelle idræt. 

Samtidig skal landets faciliteter i de nye byudviklingsområder føre an i jagten på nye økonomiske modeller. Kommunekassen klarer ikke presset alene i de hastigt voksende områder. Det ofte udtrykte ‘skrigende behov’ for idrætsfaciliteter i de større byer skal vendes til nye muligheder og nye partnerskaber! Vi skal ikke save benene over på os eller forsinke udviklingen selv ved at hænge unødigt fast i 1970’ernes eller 1980’ernes modeller for kommunal udbygning af fritidssamfundet. De modeller har haft deres tid…

Om vi kan lide det eller ej, står landets idrætsfaciliteter over for enorme strukturelle omstillinger, udfordringer og muligheder i de kommende år. Vi kommer til at se nye forretningsmodeller, nye konstellationer og nye overvejelser om idræts- og fritidsfaciliteternes rolle og samspil med deres lokalområder. 

Vejen Konferencen 2021 i Vejen Idrætscenter i dagene 1. og 2. november finder sted i et af de idrætscentre, som over de seneste mange år har været frontløber og inspirationsmotor i idrætsfaciliteternes forandringsproces.  Næste trin er allerede langt, og man kan ikke undgå at blive inspireret i Vejen.  

Men landets idrætsfaciliteter og lokalområder har vidt forskellige forudsætninger, og på Vejen Konferencen kan man ikke blot komme omkring de vigtigste debatter og hente ny inspiration til de forestående forandringsprocesser, man kan også tilmelde sig den ekstra workshop den 3. november med Klaus Frejo fra Idrættens Udviklingscenter om, hvordan man som facilitetsleder, bestyrelse, lokalpolitiker eller interessent i facilitetsmassen på anden vis kan gennemføre helt konkrete forandringsprocesser og skabe helt ny værdi for idræts- og fritidslivet i lokalområdet.

Samtidig kan til Vejen Konferencen 2021 ikke undgå at møde nogle af de entreprenører, idrætsudbydere eller interessenter, som måske bliver en væsentlig del af fremtidens indholdsleverandører eller partnere for de lokale idrætscentre?

Tag et grundigt kig på programmet for Vejen Konferencen 2021.

Programmet med næsten 100 oplægsholdere er en guldgrube for alle med hjerte for fremtidens faciliteter, såvel de traditionelle som de udendørs rammer eller helt nye konstruktioner og partnerskaber på tværs af sektorer og organiseringsformer.

Vi ses forhåbentlig i Vejen Idrætscenter den 1.-3. november 2021?

Læs mere om program og tilmelding her.

Yderligere oplysninger:
Henrik H. Brandt, daglig leder af IdrætsPlatformen Danmark, henrik.brandt@idraetsplatformen.dk, 29210972

Ekstra workshop den 3. november:

Workshop ved Klaus Frejo, direktør, Idrættens Udviklingscenter (Iuce.dk)
Tilmeld dig sammen med din tilmelding til Vejen Konferencen

Håndtering af strategiske forandringsprocesser på facilitetsområdet - sådan skabes reelle forandringer
Onsdag den 3. november kl. 09.00-15.00.   

Der er i de danske kommuner en stigende bevidsthed om udviklingen på idræts- og fritidsfacilitetsområdet, og mange kommuner påtænker eller har igangsat forandringsprocesser på området for at tilpasse sig udviklingen. Det drejer sig typisk om kapacitetsmålinger, nye tilskudsmodeller, igangsættelse af nye aktiviteter, kompetenceudvikling og et øget politisk fokus på udnyttelsen af de eksisterende faciliteter. Alle tiltag som kan medvirke til at udvikle området. 

Men det at skabe reelle varige forandringer på et område præget af stærke kulturer, selvejende faciliteter og demokratiske frivillige foreninger kræver mere end overordnede administrative tilpasninger. Det kræver, at man som kommune formår at indgå i reelle samskabelsesprocesser med aktørerne på området. Den virkelige forandring skal komme fra civilsamfundet, hvilket forudsætter at der tages reelt ejerskab på forandringer fra alle involverede aktører. 

Håndtering af forhandlingsprocesserne handler blandt andet om: 

  • At forstå de psykologiske elementer i en positiv involverende forandringsproces der skaber ejerskab

  • At forstå udfordringerne med at gå fra overordnede politiske intentioner og strategier til konkrete adfærdsændringer

  • At kunne formulere et egentligt overordnet politisk formål og vision for facilitetsområdet

  • At kunne formulere en handlingsorienteret strategi for at føre visionen ud i livet

  • At kunne formulere en strategisk baseret udviklingsplan for facilitetsområdet der identificerer forskellige typer af faciliteter og deres udviklingspotentialer

  • At kunne identificere de centrale interessenter og deres interesser og aktier i forandringen

  • At forstå de nye frivillighedsroller i idræts- og fritidslivet og betydningen for måden de frivillige foreningsledere skal håndteres og inddrages på

På workshoppen adresseres disse områder med teoretiske oplæg og praktiske eksempler, hvorefter emnerne lægges du til drøftelser blandt deltagerne. 

Der vil således være tale om en meget aktiv involverende dag, hvor det lige så meget handler om at bringe deltagernes egne problemstillinger og erfaringer i spil og skabe et rum for fælles erfaringsudveksling.

Previous
Previous

Idrættens voksende dilemma mellem frivillighed og professionalisering

Next
Next

Travlt efterår med ny viden og inspiration til ledelserne i landets idrætsfaciliteter