Sporting Capital som vejen til højere idrætsdeltagelse
Af Henrik H. Brandt, daglig leder, IdrætsPlatformen Danmark
Findes der nye veje at gå for at give idrætsdeltagelsen et ’boost’ opad efter 5-10 år generel stagnation i idrætsdeltagelsen herhjemme?
Bedømt ud fra IdrætsPlatformens første webinar den 6. april om ’Sporting Capital’ med den engelske analytiker og bagmand for ’Sporting Capital’ teorien, Nick Rowe, må svaret være: Ja, det gør der med al sandsynlighed, men det kræver nye tilgange til idrætsudvikling og en mere strategisk tilgang til befolkningens forudsætninger for at deltage i idræt og fysisk aktivitet.
Hvis den enkelte facilitet, idrætsgren eller lokale idrætsudbyder seriøst formår at tage udgangspunkt i ‘Sporting Capital teorien’, synes der at være store muligheder for at tage effektive skridt mod øget rækkevidde og deltagelse i idrætsaktiviteterne på relativt kort sigt.
På overordnet samfundsniveau vil arbejdet med at styrke idrætsdeltagelsen altid være et langsigtet og sejt træk, hvor idrætsdeltagelsen mange år ude i fremtiden eksempelvis vil blive påvirket af kvaliteten af idrætsundervisningen i skolerne og børnemiljøerne i fritidslivet for år tilbage. Men også på samfundsniveau rummer ‘Sporting Capital’ nogle byggesten til at justere retningen efter de tiltag, som vil have størst effekt på den langsigtede idrætsdeltagelse.
En livslang opsparing af idrætslig kapital
’Sporting Capital’ skal kort fortalt forstås som den ’opsparing’, den enkelte bærer med sig gennem livet af fysiske, psykiske og socioøkonomiske forudsætninger for at deltage i idræt og fysisk aktivitet. Jo højere ’Sporting Capital’, jo højere sandsynlighed for, at man opretholder en idrætsaktiv livsstil gennem alle tilværelsens omstændigheder og tilskikkelser.
De vigtigste indskud på kontoen med ’Sporting Capital’ sker i børneårene. Derfor er god idrætspædagogik og etablering af stærke motoriske forudsætninger og bevægelsesvaner i skoler, institutioner, private hjem og fritidsliv af enorm betydning for den enkeltes forudsætninger for livslang idrætsdeltagelse.
Men opsparingen af ’Sporting Capital’ kan påvirkes gennem hele livet. Samtidig kan idrætsudbydere og idrætsmiljøer gøre rigtig meget for at tilpasse deres tilbud til mennesker med forskellige niveauer af ’Sporting Capital’ - også mere, end de fleste idrætsudbydere gør i dag.
Den største udfordring for at øge idrætsdeltagelsen på den korte bane herhjemme er på mange måder ’arbejdsstyrkens’ kompetencer og motivation for at arbejde med idræt. Langt de fleste foreninger, idrætsmiljøer og trænere/ledere i idrætten er typisk bedst til folk i den høje ende af skalaen for ’Sporting Capital’ - af den simple grund, at de selv tilhører denne gruppe.
Fordeler man befolkningens ’Sporting Capital’ på en skala fra 1-10 – altså folks fysiske, mentale og socioøkonomiske forudsætninger for at være idrætsaktive - vil langt de fleste menneskers forudsætninger derimod ligge midt på skalaen.
Udbyderne af idrætsaktiviteter og hele den kulturelle forståelse og tilrettelæggelse af idrætten ligger med andre ord typisk højere på skalaen for ’Sporing Capital’ end befolkningsgennemsnittet.
Derfor ville der være kontant indbetaling på idrætsdeltagelseskontoen, hvis udbyderne og idrætsmiljøerne bedre formåede at tilpasse deres tilbud til de potentielle udøveres forudsætninger: Kan man rykke en person fra indeks 4 til 5 eller 5 til 6 på ’Spring Capital indekset’, viser datagrundlaget for ’Sporting Capital’ ganske overbevisende, at man groft sagt fordobler sandsynligheden for, at en person i praksis dyrker idræt, for hvert enkelt trin op ad skalaen.
Potentialet for at hæve idrætsdeltagelsen i samfundet er altså enormt.
Men hvad vil det i praksis sige for forvaltninger, foreninger, faciliteter osv. at arbejde med ’Sporting Capital’ i forskellige kontekster og i forhold til forskellige grader af ’Sporting Capital’?
Det tager IdrætsPlatformen fat i på næste webinar i ’Sporting Capital Academy’ på onsdag den 20. april kl. 09.00-10.30.
Den 4. maj kl. 09.30-15.30 afsluttes kursusrækken med et fysisk seminar hos Lokale og Anlægsfonden i Nyborg, hvor IdrætsPlatformen med Nick Rowe som underviser arbejder konkret med Sporting Capital ud fra den enkelte seminardeltagers konkrete baggrund, formål og målgrupper. Tilmelding er stadig mulig.
Læs mere
Man kan tilgå det første webinar om Sporting Capital på dette link
Kodeord: Q!wcmy1e
Man kan se Nick Rowes oplæg fra introduktionswebinaret den 6. april på dette link.
Man kan læse mere om og tilmelde sig de to afsluttende kursusmoduler i Sporting Capital Academy på dette link.
Det er ikke for sent at tilmelde sig. Vi tør godt love, at de to næste arrangementer den 20. april og 4. maj kommer til at føre til konkret refleksion og inspiration hos alle deltagere.