Webinar: På sporet af sporbyggerne. Idrættens største anlægsboom
Webinar: På sporet af sporbyggerne. Idrættens største anlægsboom
Download intro og præsentation af forskning om Sporbyggeri fra Institut for idræt og Biomekanik, SDU
Download præsentation fra Outdoor Arena (Viborg/Silkeborg) om Bæredygtigt MTB-udvikling i samspil med frivillige.
Download præsentation om Fase 2 for OnTrail-projektet
Download korte forskningsrapporter fra Institut for Idræt og Biomekanik, SDU. Projektet ‘Frivilligt engagement i naturen’ har foreløbig udgivet rapporter om Frivillig mountainbikesporbygning, Samspil om mountainbikesporbygning, Afmærkning af mountainbikespor. Mere på vej.
En optagelse af webinaret er tilgængelig for deltagerne i webinaret og IdrætsPlatformens medlemmer.
Intro:
Hvor 1970’erne var halbyggeriernes årti, har det seneste årti været mountainbikesporenes årti, hvor hundredvis af velanlagte og velafmærkede MTB-spor er etableret i nogle af de mest attraktive naturområder i Danmark. På få år har engagerede græsrødder skabt grundlaget for en helt ny, landsdækkende ’idrætsfacilitet’ til en af tidens mest populære trendsportsgrene.
Samtidig bidrager boomet i MTB-spor til at brande spændende turisme- og oplevelsesmuligheder rundt omkring i landet. ’Sporbølgen’ er i høj grad vokset op nedefra gennem frivillige kræfter, men efterhånden er den organiserede idræt, fonde og offentlige instanser kommet med på vognen, og samspillet er blevet mere og mere professionaliseret.
Kan MTB-boomet i længden bygges på frivillighed? Hvordan kan arbejdet med vedligeholdelse og udbygning af spor gribes an? Hvad betyder velafmærkede spor for besøgstal og oplevelser? Hvordan arbejder man strategisk med at udnytte MTB-sportens popularitet i fremtiden?
Tid:
Tirsdag den 11. maj kl. 10.00-11.20
Pris:
Medlemmer af IdrætsPlatformen Danmark deltager gratis
Øvrige deltagere: 200 kr. ekskl. moms.
Program
10.00-10.05
Velkomst og introduktion, Henrik H. Brandt, daglig leder af IdrætsPlatformen Danmark
10.05-10.25
Sporbosser og sporbyggere – på sporet af idrættens nybyggere
Institut for idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet har set nærmere på, hvordan frivillige har bidraget til anlæggelsen af et stort antal nye MTB-spor i de danske skove og naturområder i de senere år. Hvordan er arbejdet med at sikre gode og sikre spor med standardiserede afmærkninger organiseret rundt omkring i landet? Hvilken betydning har afmærkningen af sporene? Hvad motiverer de lokale ildsjæle, som i de senere år har lagt tusindvis af frivillige arbejdstimer på at skabe en attraktiv idrætsarena for det voksende antal MTB-ryttere og andre besøgende i de danske skove?
Mathilde Skov Kristensen, videnskabelig assistent, og Jan Arvidsen, adjunkt, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
10.25-10.35
På sporet af kommunernes rolle
MTB-spor kommer ikke af sig selv, selv om det måske kan se sådan ud i farten ude i skoven. Spor er en facilitet, som så mange andre idrætsfaciliteter, og der er vidt forskellige modeller for samarbejde mellem myndigheder og frivillige sporbyggere i landets kommuner. Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet har set nærmere på forskellige samarbejdsmodeller for sporbyggeri i Silkeborg, Skanderborg og Viborg Kommuner. Hvilken rolle spiller kommunerne i samspillet med de engagerede sporbyggere? Hvilke muligheder og udfordringer er der for kommunerne i at inddrage de sporfrivillige i skabelsen af spor til at understøtte et måske stigende antal MTB-ryttere i de kommende år?
Evald Bundgård Iversen, lektor, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
10.35-10.55
Outdoor Arena. Fra vision til virkelighed
Silkeborg markedsfører sig som Danmarks Outdoor Hovedstad, og i Viborg nåede engagerede græsrødder på få år deres ambition om at anlægge over 100 km spor i den midtjyske natur. De to kommuner har med partnerskabet Outdoor Arena sat sig for at understøtte, udvikle og afvikle Outdoor faciliteter og aktiviteter og skabe en ’legeplads’, der skal sætte Viborg og Silkeborg på landkortet og løfte MTB-potentialerne til næste niveau. Hvor langt er man nået? Hvad er udfordringerne og potentialerne for at udbygge MTB-sporten og ruter og stier som en integreret del af bosætning, idræt og turisme?
Henrik Karlsen, projektleder, Outdoor Arena, Viborg & Silkeborg
10.55-11.05
Næste fase for OnTrail
Siden 2017 har MTB-projektet OnTrail i regi af Danmarks Cykle Union, DGI og Naturstyrelsen med støtte fra Nordea-fonden sikret graduering og afmærkning af mere end 200 MTB-spor i Danmark. Fra nytår er projektet overgået til en ny fase med fokus på konsolidering af de eksisterende spor og måske yderligere 100 nye spor i de kommende år. Kort opdatering på OnTrail projektets udfordringer og muligheder.
Christoffer Riis Svendsen, projektleder OnTrail
11.05-11.20
Afrunding og evt. uddybende spørgsmål.